Oroarea din spatele piesei “Radio” de la Rammstein

Oroarea din spatele piesei “Radio” de la Rammstein

Recent, trupa Rammstein a starnit mari controverse cu videoclipul piesei ”Deutschland”, dupa ce diferite personae si-au concentrate atentia asupra unor fragmente izotale din material, fara sa ia in seama intregul ansamblu si mesajul piesei. Totusi, in mod ciudat, situatia a stat complet altfel in cazul piesei “Radio”, care in ciuda mesajului foarte profund, a trecut aproape neremarcata in media.

Toti membrii trupei Rammstein s-au nascut in Germania de Est, lucru care poate fi putin greu de perceput pentru cei nascuti in anii ’80 sau mai tarziu, si nu sunt neaparat cu datele istorice la zi. Pe scurt, in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial, Germania a fost impartita in Germania de Vest, ocupata de americani si britanici, si Germania de Est, aflata sub ocupatia Rusiei. In timp ce Rusia exporta miliarde de dolari din Germania de Est sub pretextul de “reparatii de razboi”, tara a fost cuprinsa de saracie si un numar imens de tineri educati au fugit in Vest. In timp ce cei din Germania de Est aveau oricum voie sa calatoreasca doar in interiorul Germaniei de Est, in 1961 a inceput constructia Zidului Berlinului intre cele doua regiuni, Est si Vest. La finalizarea constructiei, zidul avea peste 3.5m inaltime, cu diferite tuburi in partea superioara, pentru a ingreuna escaladarea sa, paturi de cuie sub orice proeminenta a ziudului si cel mai rau, “banda mortii”, o imensa zona deschisa, intre peretii exterior si cei interior, plina de mine de teren si pazita de lunetistii din turnurile de observare.

Germanii din Est erau practic prinsi in capcana. Absolut orice era de provenienta Vestica era interzis si guvernul aplica foarte strict acest lucru. Singurul lucru pozitiv in Germania de Est era faptul ca femeile erau mai independente si tratate cu mai multa egalitate decat cele din Vest – multe aveau slujbe si o mai mare libertate sexuala, aceasta fiind inca una din temele videoclipului “Radio”.

Frontman-ul trupei Rammstein, Till Lindemann, s-a nascut in Leipzig in 1963, iar pentru a intelege mediul in care a crescut, cineva care a impartasit aceleasi circumstante – Marion(din motive de confidentialitate, numele a fost schimbat), a spus celor de la The Metal Report cate ceva despre ce insemna, de fapt, Germania de Est.

Am uitat mare parte din ce era, dar dupa ce am ascultat versurile lui Till Lindemann, am inceput sa imi aduc aminte o multime de lucruri. Radio-ul din Germania de Vest si televiziunea din Vest  erau interzise in DDR(Deutsche Demokratische Republik  – Republica Democrata Germana/ Germania de Est).

Sub regimul DDR, nu aveam voie sa ascultam mult – apreciatele posturi de radio, semnalul era bruiat. Dar noaptea tarziu, obisnuiam sa stam in fata radio-ului si uneori aveam noroc si puteam asculta posturi de radio din vest pentru o ora sau doua. Dar cum am mentionat, era interzis sa faci asa ceva. Obisnuiam sa stam cu urechile lipite de difuzorul radio, ca sa nu pierdem niciun hit, pentru ca posturile din DDR difuzau numai slagare nemtesti.

In timp ce restul lumii asista la nasterea Rock’n’Roll-ului in anii ’50 prin  Little Richard, Elvis Presley, Johnny Cash si altii asemenea, Germania de Est avea numai artisti precum Heino, un bun exemplu a ceea ce insemna slagar. In acelasi fel, pentru Germania de Est, The Beatles erau complet necunoscuti.

Mai tarziu, in anii ’70, programele radio au inceput sa nu mai fie atat de stricte, si aveau voie sa difuzeze 30% hituri straine/din vest si 70% piese din DDR. Eu, de exemplu, aveam un recorder pentru casete Sanyo, pe care il cumparasem pe sub mana, si o data pe saptamana obisnuiam sa stau in fata radio-ului ca sa inregistrez topurile muzicii pop, difuzate de Tele Luxembourg si moderate de Frank Elsner. Calitatea era oribila, logic, dar cel putin reuseam sa inregistrez ultimele hituri.

Varul meu, care locuia in Germania de Vest, imi trimitea diferite decupaje din revista Bravo prin posta in fiecare saptamana, ca sa am postere cu Rolling Stones, Golden Earring, sau cu Sonny si Cher si sa mi le pun pe pereti in camera.

Acelasi lucru era valabil si pentru TV, posturile vestice erau interzise si nu aveai voie sa te uiti la ele. Oricum nu am fi putut sa le urmarim, pentru ca aveam un singur canal, ‘Antenne 9’, care difuza numai emisiuni din DDR, iar pentru adolescente ca mine asta era un cosmar, pentru ca nu puteam sa ma uit la Beat Club cu Uschi Nerke. Din fericire, un tip din grupul meu de prieteni instalase o antena corespunzatoare – in secret, logic, fara ca mama mea sa stie – ca sa ma pot uita la emisiunile mele preferate despre muzica.

Un moment absolut de neuitat si un adevarat punct culminant a fost concert Rolling Stones din 1969 de la Hyde Park in Londra – 10 oameni ne-am inghesuit in sufrageria mamei si ne-am distrat absolut de minune – cu atat mai mult cu cat faceam ceva interzis.

In DDR, muzicieni populari erau Karat, City, Silly, Die Puhdys si Nina Hagen and the Band”.

Referitor la piesa “Radio” a trupei Rammstein, ea spune

Este bine ca Rammstein a facut cantecul asta, Radio e exact cum era atunci, desi nu stiu daca ii poate ajuta pe tineri sa inteleaga exact cum era sa cresti in DDR, Till pe de alta parte a crescut cu asta.

Chiar daca nu a vrut sa discute detalii, Marion a fost de acord sa faca urmatoarele aspecte publice. Tanara fiind, a incercat sa scape din Germania de Est, dar a fost prinsa si trimisa in inchisoare, unde a fost tratata ingrozitor de catre paznici. Povestea ei, desi una trista, nu este unica.

75 000 de oameni au fost inchisi in Germania de Est pentru ca au incercat sa evadeze.

1 435 au fost omorati in incercarea de a evada.

Asa cum afirma si Metal Hammer, ‘Radio’ nu este un cantec care “trece prin mai multe perioade ale istoriei Germaniei, videoclipul si piesa arata pozitia Germaniei de Est fata de cultura vestica – in special interzicerea consumului de muzica, arta si cultura din vest de catre Republica Democratica Germana ” . Este un cantec despre oameni prinsi in cursa – un canal de televiziune, cu material aprobat de stat, facand radio-ul sa fie principala forma de entertainment, cu doar doua ore pe noapte de muzica la calitate proasta care sa poata oferi o portita catre lumea exterioare. Este un sir de oameni care au de-a face cu inchisoarea sau cu moartea, atunci cand incearca sa evadeze, tineri care isi pot doar imagina vietile altor tineri prin intermediul unei experiente musicale impartasite. Este o piesa despre o oroare pe care multi abia si-o pot inchipui.

Mai jos, aveti versiunea tradusa in engleza a versurilor, pentru a va face o idee despre cat de profund este de fapt “Radio” si de ce poate ar merita mai multa atentie decat a primit

We weren’t allowed to belong
Couldn’t see, talk, or hear anything
But every night for one or two hours,
I disappeared from this world
Every night a little bit happy,
My ear so close to the world receiver 

Radio, my radio
I let myself get sucked into the airwaves
My ears become eyes
Radio, my radio
So I hear what I can‘t see
Secretly satisfying my wanderlust

We weren’t allowed to belong
Couldn’t see, talk or disturb anything
Every song was forbidden
Such dangerous foreign notes
But every night was a little bit happy
My ear so close to the receiver

Radio, my radio
I let myself get sucked into the airwaves
My ears become eyes
Radio, my radio (my radio)
So I hear what I cannot see
Secretly satisfying my wanderlust

Every night I secretly climbed
onto the back of the music
laid my ears down on the wings
singing quietly into my hands
Every night and again,
I just fly away with the music
Floating this way through brightly-lit rooms
No borders, no fences

Radio, radio
Radio, radio

Radio, my radio (my radio)
I let myself get sucked into the airwaves
My ears become eyes
Radio, my radio (my radio)
So I hear what I cannot see
Secretly satisfying my wanderlust

Pentru mai multe evenimenteclipuri live , rock muzic cd’s & Vinyl’s viziteaza:

Magazin online => https://contemporary-establishment.ro/magazin-online

Event Planner => https://contemporary-establishment.ro/events/

PACHETE FOTO VIDEO IEFTINE => https://contemporary-establishment.ro/category/pachete-foto-video/

Event Tickets Online – Acceseaza link-ul => Bilete-Evenimente